Tortille meksykańskie

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
masa harina 4 szklanki
olej pół szklanki
sól 3łyżeczki
woda 7/8 szklanki
Meksykańskie tortillas to placki z mąki kukurydzianej lub pszennej. Aby przyrządzić je w domu trzeba mieć specjalną mąkę – harinę. Ten przepis pochodzi z książki Osario Mrożek „Meksyk od kuchni”.

Przesiać do miski mąkę z solą. Zmieszać z tłuszczem. Dodać gorąca wodę i wyrabiać aż ciasto przestanie lepić się do rąk i miski. Przykryć i odstawić na 15minut. Podzielić ciasto na kulki. Kulki rozwałkować na placki. Piec na suchej patelni, odwracając maksymalnie 3 razy (inaczej będą twarde).

Uwaga: harina to specjalna meksykańska mąka na tortille (więcej tu: http://www.smakizycia.pl/kuchnia/slownik-kulinarny/masa-harina/)

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.