Ziemniaki obgotować 15 minut bez obierania w osolonej wodzie. Obrać, pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce. Roztrzepać jajka z solą i gałką muszkatołową. Wymieszać jajka z plasterkami ziemniaków i serem. Rozgrzać oliwę na patelni, którą można wstawić do piekarnika. Wlać ziemniaki z jajkami. Gdy jajka się zetną a spód lekko zarumieni, posypać listkami bazylii i wstawić patelnię do piekarnika nagrzanego do 180C. Włączyć grzanie od góry i zapiekać aż tortilla się zrumieni. Jeśli nie dysponujemy odpowiednią patelnią, można tortillę odwrócić (pomagając sobie pokrywką) i dosmażyć z drugiej strony na patelni.
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki | 4-5 |
jajka | 3 |
Ser żółty ( cheddar,parmezan) | 50 g |
sól | 1/4 łyżeczki |
bazylia | kilka listków |
gałka muszkatołowa | szczypta |
oliwa | 4 łyżki |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...