Tortilla ziemniaczana z papryką

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki 5
żółta papryka 1
czerwona papryka 1
papryczkachili czerwona pół
cebula 1
jajka 5
oliwa 1/4 szklanki
koperek pół pęczka
sól i pieprz
Danie na cały rok ale z młodych ziemniaków smakuje najlepiej.

Ziemniaki obrać (oczyścić) i gotować 10 minut w osolonej wodzie Przestudzić, pokroić na plasterki. Papryki oczyścić, umyć, pokroić w paski. Chili posiekać. Cebule obrać i pokroić w kostkę, Koperek i natkę umyć, osuszyć pokroić. Jajka lekko ubić z solą (pół łyżeczki)  i pieprzem. Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Włożyć cebule i paprykę. Zeszklić. Zdjąć z patelni. Przesmażyć ziemniaki. Zdjąć z patelni. Wymieszać warzywa z jajkami i ziołami.  Wlać na patelnię. Usmażyć na średnim ogniu z jednej strony. Pomagając sobie pokrywka lub dużym talerzem odwrócić tortillę na drugą stronę, dosmażyć. Podawać na ciepło lub na zimno.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.