Tortilla ziemniaczana z papryką
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki | 5 |
żółta papryka | 1 |
czerwona papryka | 1 |
papryczkachili czerwona | pół |
cebula | 1 |
jajka | 5 |
oliwa | 1/4 szklanki |
koperek | pół pęczka |
sól i pieprz |
Danie na cały rok ale z młodych ziemniaków smakuje najlepiej.
Ziemniaki obrać (oczyścić) i gotować 10 minut w osolonej wodzie Przestudzić, pokroić na plasterki. Papryki oczyścić, umyć, pokroić w paski. Chili posiekać. Cebule obrać i pokroić w kostkę, Koperek i natkę umyć, osuszyć pokroić. Jajka lekko ubić z solą (pół łyżeczki) i pieprzem. Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Włożyć cebule i paprykę. Zeszklić. Zdjąć z patelni. Przesmażyć ziemniaki. Zdjąć z patelni. Wymieszać warzywa z jajkami i ziołami. Wlać na patelnię. Usmażyć na średnim ogniu z jednej strony. Pomagając sobie pokrywka lub dużym talerzem odwrócić tortillę na drugą stronę, dosmażyć. Podawać na ciepło lub na zimno.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.