Tort ze Szwarcwaldu

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 4 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
masło 150 g
gorzka czekolada 200 g
cukier 140 g 2 łyżki
jaja 7
mąka 160 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypya
Sok z wiśni 100 ml
likier wiśniowy 75 ml 50 ml
mąka ziemniaczana 2 łyżki
Wiśnie świeże lub mrożone 700 g
śmietanka kremówka 30 750 ml
cukier puder 5 łyżek

Masło zmiksować z roztopioną z czekoladą. Wbijać żółtka i cukier,miksując. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno (nie dodawać soli!). Delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej masy.

Można również upiec osobno 3 blaty!!!

 

    150 ml soku z wiśni
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 700 g wiśni świeżych, zamrożonych 

Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak na kisiel). Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygnięcia.

DODATKOWO:
    około 750 ml śmietanki kremówki (30%) 
  • Śmietanę ubić na sztywno z cukrem.


    2. Połowę masy z wiśni

    4. Blat nasączony likierem

    6. Bita śmietana


    Przechowywać w lodówce. Najlepszy po 12 godzinach. Ale minimum 4 godziny w lodówce!!!

    SMACZNEGO!!!!!!!!

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.