Tort Urodzinowy - STO LAT dla Smaków Życia! - Tort z Daktylami

  • Czas 1 godz. 50 min.
  • Czas oczekiwania 5 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Białko 7
cukier 325 g
mascarpone 250 g
masa kajmakowa 200 g
śmietana 36 350 ml
daktyle 20
orzechy włoskie 3/4 szklanki

Białka i cukier ubijamy na sztywno. Na dwóch blachach układamy ubite białka (wielkości dużych tależy stołowych). Wkładamy do piekarnika - temperatura 140 stopni na ok 100 minut. 

 

Kiedy blaty będą w piekarniku przygotujemy masę:

 

mascarpone i masę kajmakową mieszamy

w oddzielnej misce ubijamy śmietanę - musi być naprawdę gęsta - można robić też ze śmietany 30 %, ale moim zdaniem 36 jest dużo lepsza! :)

 Ubitą śmietanę po jednej łyżce dokładamy do masy. Mieszamy, ładnie łączymy.

 

Dodajemy poszatkowane daktyke i orzechy włoskie. 

 

Kiedy blaty będą już gotowe i wystydzone na piewszy z nich nakładamy pyszną masę i przykrywamy drugim blatem.

 

Oprószamy kako.

 

Dajemy do lodówki (najlepiej na całą noc, wtedy smaki ładnie się łączą - ale jeśli nie mamy tyle czsu, to chociaż na 2 godziny! ) 

 

Wkładamy w tort świeczki, podajemy solenizantowi i oserwujemy jego reakcję! :))

 

Smacznego! :)

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.