Białka i cukier ubijamy na sztywno. Na dwóch blachach układamy ubite białka (wielkości dużych tależy stołowych). Wkładamy do piekarnika - temperatura 140 stopni na ok 100 minut.
Kiedy blaty będą w piekarniku przygotujemy masę:
mascarpone i masę kajmakową mieszamy
w oddzielnej misce ubijamy śmietanę - musi być naprawdę gęsta - można robić też ze śmietany 30 %, ale moim zdaniem 36 jest dużo lepsza! :)
Ubitą śmietanę po jednej łyżce dokładamy do masy. Mieszamy, ładnie łączymy.
Dodajemy poszatkowane daktyke i orzechy włoskie.
Kiedy blaty będą już gotowe i wystydzone na piewszy z nich nakładamy pyszną masę i przykrywamy drugim blatem.
Oprószamy kako.
Dajemy do lodówki (najlepiej na całą noc, wtedy smaki ładnie się łączą - ale jeśli nie mamy tyle czsu, to chociaż na 2 godziny! )
Wkładamy w tort świeczki, podajemy solenizantowi i oserwujemy jego reakcję! :))
Smacznego! :)