Przygotować dwie tortownice – jedną o średnicy 20 cm i drugą o średnicy 24 cm. Przygotować ciasto. Ubijać jajka z cukrem na parze, aż powstanie gęsta, puszysta masa. Zdjąć z pary i ubijać dalej, aż ostygnie. Wmieszać mąkę z kakao, a następnie delikatnie ale dokładnie połączyć z wcześniej przygotowaną masą.
Wyłożone papierem lub posmarowane masłem i wysypane mąką tortownice napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok pół godziny. Sprawdzić biszkopt patyczkiem.
Biszkopty po ostudzeniu obficie nasączyć sokiem wymieszanym z wiśniówką. Ułożyć na paterze większy biszkopt. Posmarować konfiturą wiśniową krążek o rozmiarze mniejszego biszkoptu. Nałożyć mniejszy biszkopt. Ubić śmietankę. Udekorować nią tort według własnej fantazji. Na wierzchu ułożyć wiśnie z szypułkami i przybrać listkami melisy.