Tort urodzinowy-zawijaka.

  • Czas 2 godz.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Ciasto jajka 6 sztuk
cukier 6 łyzek
zmielone migdały 5 łyżek i mąka 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 5 lyżek
proszek do pieczenia 1 łyzeczka i kakao 3 łyzki
Krem mleko 2 szklanki
mąka 3 łyzki
budyń śmietankowy duzy 1 sztuka
masło 11/2 kostki
sok z cytryny 12 łyzki
Dekoracja polewa czekoladowa 2 sztuki
polewa z białej czekolady 1 sztuka

Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem do białości. W misce wymieszać obie mąki z kakao proszkiem do pieczenia i przesiać do masy, wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie połączyc z masą.

Blaszkę z kuchenki płaska wylożyc papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto równomiernie rozprowadzając.

Piec w piekarniku temperatura 180 stopni około 25-30 minut /sprawdzać/ 

Po upieczeniu ściagnać papier , przełożyć na ścierkę i zwinąc jak na roladę.

Krem : w 1/2 szklanki mleka rozpuścić budyń z mąką, dokładnie wymieszać a pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotujacego mleka / przykręcic palnik/ wlać budyń z mąką i mieszać aż zgęstnieje aby nie było grudek. Po ugotowaniu odstawić aby był chłodny.

Masło urzeć aż zbieleje i dodawać powoli ostudzony budyń i sok z cytryny. Ucierać aż krem bedzie puszysty i gładki.

Biszkopt pokroić na ró.wne  paski ,smarować kremem . Pierwszy zwinąć, ustawić pośrodku tortownicy lub patery i zawijać na nim pozostałe paski posmarowane kremem.

Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki tortu.

Wierzch  oblać polewą czekoladową i udekorować dowolnie białą polewą

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.