Tort urodzinowy z gruszkami i bitą śmietaną

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 5
cukier puder 10 dag
sok z cytryny 1/2
mąka pszenna 5 dag
mąka ziemniaczana 5 dag
Posiekane orzechy włoskie 3/4 szklanki
gruszki 4 sztuki
limonka 1 sztuka
cukier 2 łyżki
goździki 2 sztuki
cynamon 1/4 laski
kremówka 1/2 litra
żelatyna 2 łyżki

1.      Białka ubić na sztywno, dodać połowę cukru pudru, ubijać jeszcze chwilę. Żółtka utrzeć z resztą cukru pudru i sokiem cytrynowym. Wymieszać z mąkami oraz pianą. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy i piec około 30 minut w temperaturze 180oC. Ostudzić, przekroić na 3 krążki.

2.      Limonkę sparzyć, otrzeć skórkę. Wycisnąć sok. Zagotować ½ litra wody z cukrem, goździkami i cynamonem. Dodać połowę soku z limonki.

3.      Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki. Wrzucić do wrzącego syropu na 5 minut. Wyjąć, syrop przecedzić, dodać otartą skórkę i resztę soku z limonki.

4.      Kremówkę ubić z cukrem pudrem, połączyć z rozpuszczoną żelatyną.

5.      Krążki biszkoptu skropić syropem, przełożyć kremówką (kilka łyżek zostawić) i cząstkami gruszek. Ubrać tort kremówką i obsypać orzechami.

 

 

<pre rgb(0,="" 0,="" 0);"="">

 

 

 

 

 

 

 

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.