1. Białka ubić na sztywno, dodać połowę cukru pudru, ubijać jeszcze chwilę. Żółtka utrzeć z resztą cukru pudru i sokiem cytrynowym. Wymieszać z mąkami oraz pianą. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy i piec około 30 minut w temperaturze 180oC. Ostudzić, przekroić na 3 krążki.
2. Limonkę sparzyć, otrzeć skórkę. Wycisnąć sok. Zagotować ½ litra wody z cukrem, goździkami i cynamonem. Dodać połowę soku z limonki.
3. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki. Wrzucić do wrzącego syropu na 5 minut. Wyjąć, syrop przecedzić, dodać otartą skórkę i resztę soku z limonki.
4. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, połączyć z rozpuszczoną żelatyną.
5. Krążki biszkoptu skropić syropem, przełożyć kremówką (kilka łyżek zostawić) i cząstkami gruszek. Ubrać tort kremówką i obsypać orzechami.
<pre rgb(0,="" 0,="" 0);"="">