Tort urodzinowy w stylu angielskim

  • Czas 3 godz.
  • Czas oczekiwania 1 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 13
mąka 13 łyżek
cukier 13 łyżek
proszek do pieczenia 1 sztuka
cukier wanilinowy 1 sztuka
śmietana kremowa 36 1 litr
serek mascarpone 2 sztuki
kakao 2 łyżki
cukier puder 2 kg
żelatyna 2 łyżeczki
pianki marshmallow 2 duże paczki
woda 6 łyżek
odrobina soku z buraka kilka kropli
korona i berło 1 sztuka
srebrne jadalne perełki 1 paczka

Biszkopt;

Pieczemy dwa biszkopty,jeden na formę 24 cm,a drugi na foremkę ok10 cm.Oddzielamy bialka od żółtek.Białka ubijamy,gdy będą już ubite na sztywno dodajemy 110 łyżek cukru i cukier waniinowy.Ubijamy do momentu,aż masa będzie świecąca i sztywna,gdy już ubijemy dodajemy żółtka i dalej miksujemy.Potem dodajemy 10 łyżek mąki i cały proszek do pieczenia.Delikatnie miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników.

Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia,przelewamy do tortownicy i wkładamy do rozgrzanego do 200 stpni piekarnika(bez termoobiegu) na ok 45 minut.

To smo robimy ze składnikami na mniejszą blaszkę.tutaj czas pieczenia srkacamy do ok30 min-do momentu aż boki ciasta będą odchdziły od ścianek blaszki.

Jak już nam upieczone biszkopty przestygną,rozkrajamy każdy na 3 części.

Krem;

Kremówkę schładzamy w lodówce minimum godzinę.Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach,dodając pół szkalnki cukru pudru.Serek mascarpone wykładamy do osobnej miseczki i chwilę ucieramy mikserem,jak już powstanie jednolita masa delikatnie przekładamy łyżką do śmietny i mieszamy.

Żelatyne ropuscić w małej ilości wody,jak przestygnie do temp pokojowej szybko wlewamy do ubitej kremówki z serkami i delikatnie,acz szybko mieszamy do połączenia sie składników.Żelatyna nie może być za zimna,bo powstaną nam grudki!!!

Część śmietany przekładamy,dodajemy kakao i mieszmy.

Gdy śmietana bedzie ubita przekładamy najpierw duży biszkopt.Potem przekładamy mały biszkopt śmietaną z dodatkiem kakao .

Wkładmy do lodówki i zabieramy się za masę plastyczną ;)

Masa plastyczna;

Pianki marshmallow wsypujemy do garnka ,wlewamy 6 łyżek wody,włączamy gaz(bardzo malutki) i delikatnie cały czas mieszając rozpuszczamy pianki.Kiedy wszystkie się rozpuszczą zdejmujemy z gazu i stopniowo dosypujemy cukier puder.Na początku najlepiej dosypywać go do garnka i mieszać łyżką,a kiedy masa już bedzie robiła się bardziej sucha wyrzucamy ja na blat i delikatnie ugniatamy cały czas dosypując cukru pudru,Może okazać się że nie zejdzie nam całe 2 kg cukru pudrr.Masę ugniatamy do momentu,az przestanie się nam ona lepić do rąk.

Rozdzielamy ja na 2 części-jedną od razu wkładamy do woreczka,żeby nam nie wyschła.Blat stołu smarujemy olejem,kładziemy przygotowaną białą masę i wałkujemy wałkiem jak kruche ciasto ;) Co chwile przekładamy z jednej na drugą strone jednocześnie delikatne smarujac blat olejem.Gdy już masa bedzie rozwałkowana,wyjmujemy duży biszkopt z lodówki i przekładamy na niego masę!!delikatnym acz zdecydowanym ruchem,żeby masa się nam nie podarła.Ciac wkładamy znowu do lodówki.

A teraz bierzemu odrobine soku z buraka i dodajemy do pozostałej masy,w ten sposó zabarwiamy a na różowo.Można masę delikatnie podgrzeać w mikrofali-w ten sposob łatwiej nam się połączy z sokiem,dosypujemy też cukru pudru żeby masa ie była za mokra po dodaniu soku.

Wałkujemy tak jak poprzednią masę i przekładamy na tort.

Mały biszkopy przełożony masą plastyczną ustawiamy na dużym biszkopcie i zabieramy się za strojenie ;) delikatnie bardzo ostrym nożem robimy nacięcia i ozdabiamy srebrnymi kuleczkami.Z resztek masy robimy 1

Na koniec przystrajamy berłem i koroną ;)

Torcik na 1 urodzinki gotowy ;)

Smacznego i sto lat ;)

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.