Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy połowę cukru i ubijamy aż zrobi się sztywna. Żółtka ucieramy z resztą cukru i dodajemy do białek mieszając. Do tej masy dodajemy przesianą mąkę, mieszamy do czasu uzyskania masy bez grudek. Na dno kładziemy papier do pieczenia i wlewamy do niej masę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C, zwiększamy temperaturę do 180C i pieczemy ok. 45 minut.
Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym i cukrem pudru, na 400ml śmietany dodajemy 2 łyżki cukru pudru i opakowanie cukru wanilinowego.
Czekamy aż biszkopt wystygnie i kroimy na trzy części- spód nasączamy 3/4 szklanki syropu z brzoskwiń lub innego, rozsmarowujemy cienką warstwę kajmaka i nakładamy bitą śmietanę. W śmietanie układamy kawałki owoców truskawki czy brzoskwinie i przykrywamy plackiem biszkoptowym delikatnie dociskając. Z kolejnymi warstwami postępujemy tak samo, jednak górnej warstwy nie nasączamy. Wstawiamy tort na kilka godzin do lodówki, by stężał przed dekorowaniem. Na koniec dekorujemy czym tylko zapragniemy:)