„Tort urodzinowy” Tort kokosowo - czekoladowy

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 1 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajko 10 szt
cukier 30 dag
mąka krupczatka 2 łyżki
budyń czekoladowy 2 opakowania
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
masło 2 kostki
mleko 1 i 1/2 szklanki
Kokos 40 dag
spirytus wódka 12 kieliszki
sok z cytryny 1 sztuka
marmolada 1 słoik
wiórki czekoladowe do dekoracji

Tort mega kokosowy z czekoladową nutą. Tort nie jest trudny do wykonania, nie jest nawet czasochłonny. Idealny na urodziny .

 

Produkty od 1 do 6 to składniki ciasta.

Produkty od 7 do 12 to składniki masy kokosowej.

Ciasto - Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywno. Dodać cukier, żółtka - po jednym, delikatnie mieszając, następnie przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodać budyń i całość wymieszać łyżką drewnianą. Ciasto przelać do 3 tortownic o średnicy 24 cm (dno każdej formy wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić i oprószyć bułką tartą). Piec 20-25 minut w temp. 180 st. C.

Masa - Mleko zagotować, posłodzić, dodać kokos i gotować około 5 minut. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, następnie połączyć z masą kokosową – wymieszać, by masa miała gładką i jednolitą konsystencję. Na końcu dodać alkohol i sok z cytryny.

Przełożyć placki (zostawiając odrobinę masy na wykończenie wierzchu i boki tortu), tworząc następujące warstwy - biszkopt, masa, biszkopt, marmolada, masa, biszkopt, cienka warstwa masy. Boki i wierzch obłożyć pozostałym kremem. Udekorować wiórkami czekoladowymi i odstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin.

Ciasto można też upiec w jednej formie, w całości, a po upieczeniu podzielić na trzy krążki. Krążki biszkoptowe można również nasączyć alkoholem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.