Tort urodzinowy : Śmietanowo- truskawkowa poezja

  • Czas 3 godz.
  • Czas oczekiwania 5 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 6
cukier 240 g
mąka pszenna 230 g
mąka ziemniaczana 60 g
woda 375 ml
truskawki 1 kg
śmietana kremówka 36 400 ml
serek mascarpone 500 g
cukier puder 120 g
prażone płatki migdałów 120 g
prażone płatki migdałów 120 g

Krok pierwszy: Przygotowanie biszkoptu.

Białka należy oddzielić od żółtek a następnie ubić je na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, żółtka. Przesiać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wymieszać delikatnie z pianą. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 50 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu biszkopt pozostawić do ostygnięcia. Gdy biszkopt będzie już chłodny należy przekroić go na 3 części.

Krok drugi: Ugotowanie kompotu z truskawek do nasączenia biszkoptu

Truskawki zalać wodą, wymieszkać z cukrem, lekko zagotować i odcedzić.

Krok trzeci: Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną pianę, dodając do niej cukier puder. Następnie delikatnie dodajemy serek mascarpone. Całość wymieszać łyżką

Krok czwarty: Przekładanie biszkoptów masą

Pierwszą część biszkoptu nasączyć 125 ml kompotu, następnie wyłożyć 1/3 masy śmietanowej a na nią pokrojone w plasterki truskawki. Tak samo postąpić z kolejną warstwą  < czyli ciasto, kompot, masa, truskawki> Górną warstwę oraz boki ładnie wykończyć pozostała masą, udekorować płatkami migdałów oraz przyozdobić truskawkami.

Krok piąty: Tort należy dobrze schłodzić, ponieważ wówczas smakuje najlepiej.

Smacznego :)

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.