Krok pierwszy: Przygotowanie biszkoptu.
Białka należy oddzielić od żółtek a następnie ubić je na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, żółtka. Przesiać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wymieszać delikatnie z pianą. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 50 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu biszkopt pozostawić do ostygnięcia. Gdy biszkopt będzie już chłodny należy przekroić go na 3 części.
Krok drugi: Ugotowanie kompotu z truskawek do nasączenia biszkoptu
Truskawki zalać wodą, wymieszkać z cukrem, lekko zagotować i odcedzić.
Krok trzeci: Masa śmietanowa
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną pianę, dodając do niej cukier puder. Następnie delikatnie dodajemy serek mascarpone. Całość wymieszać łyżką
Krok czwarty: Przekładanie biszkoptów masą
Pierwszą część biszkoptu nasączyć 125 ml kompotu, następnie wyłożyć 1/3 masy śmietanowej a na nią pokrojone w plasterki truskawki. Tak samo postąpić z kolejną warstwą < czyli ciasto, kompot, masa, truskawki> Górną warstwę oraz boki ładnie wykończyć pozostała masą, udekorować płatkami migdałów oraz przyozdobić truskawkami.
Krok piąty: Tort należy dobrze schłodzić, ponieważ wówczas smakuje najlepiej.
Smacznego :)