Biszkopt:
6 białek ubić z 1 szklanką cukru na sztywno, dodać 6 żółtek i wymieszać. Następnie dodać 3/4 szklanki mąki wymieszanej z łyżeczką proszku do pieczenia i 2 łyżkami kakao. Całość wymieszać i przełożyć do tortownicy. Piec 40 min. w temperaturze 180 C.
Po wystudzeniu przekroić na trzy części (blaty). Następnie nasączyć ponczem składającym się z 1/2 szkl soku malinowego, soku z całej cytryny i dwoma łyżkami spirytusu (wg. uznania).
Masa do przełożenia:
500 m śmietany, 250 g mascarpone i 4 łyżki cukru pudru ubić, dodać rozpuszczoną ostudzoną czekoladę (100g) i całość wymieszać.
Nasączone ponczem biszkopty przełożyć masą z mascarpone.
Przygotować krem maślany:
1/2 kostki masła utrzeć na puchną masę dodając 1 szklankę cukru pudru i aromat. Cały czas ucierając dodać 1 łyżkę mleka.
Posmarować przełożone biszkopty kremem maślanym na wierzchu i po bokach.
Tort obłożyć masą cukrową i udekorować wg uznania.
Smacznego!!!