Tort urodzinowy- motylek

  • Czas 40 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajka 6 sztuk
woda 1 szklanka
cytryna 1 sztuka
zapach rumowy 1 sztuka
śmietan atortowa 36 1 litr
galaretka cytrynowa 1 sztuka
śmietan fix 2 sztuki
banan 1 sztuka
paluszki 2 sztuki
winogrono jasne i ciemne po 15 dag
żelki 1520 sztuk
srebrne kuleczki 2030 sztuk
kolorowa posypka 1/2 paczuszki
galaretka pomarańczowa 1 sztuka

Upiecz biszkopt. Białka ubij na sztywno, dodaj 3/4 szklanki cukru i nie przerywając ubijania żółtka z wszystkich jajek.

Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj do piany.

Całość wymieszaj łyżką. Wlej do okrągłej formy i piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia. W ten sam sposób upiecz drugi biszkopt (powstaną z nich skrzydła motyla).

Przygotuj poncz do nasączenia

Sok z cytryny wyciśniej do szklanki wody, dodaj zapach i 1/2 szklanki cukru. Całość zagotuj.

Galaretkę rozpuść w 1/2 szklance gorącej wody, ostudź.

Śmietanę ubij na sztywno, nie przerywając ubijania dodaj tężejącą galaretkę i wsyp śmietan-fixy. Całość dobrze połącz.

Okrągły biszkopt przekrój na pół, tak aby powstały dwie równe połowki. To samo zrób z drugim plackiem. Odkręć je do siebie zewnętrzna stroną (powstanie motyl).

Pierwszy placek nasącz ponczem, posmaruj kremem, ułóż na nim drugi nasączony placek i również posmaruj kremem. Tak samo postępuj z dwoma kolejnymi. Posmaruj wszystkie boki i wierzch a następnie udekoruj.

Banana zanuż w pomarańczowej tężejącej galaretce rozpuszczonej w 1/2 szklance gorącej wody. Ułóż go na środku pomiędzy dwoma "skrzydłami", wbij w niego paluszki, wzdłuż ułóż kuleczki.

Boki obsyp kolorową posypką i obłóż winogronem, środek udekoruj żelkami i galaretkami.

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.