Tort urodzinowy mega czekoladowy

  • Czas 1 godz. 50 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka tortowa 15 szkl
Prosze do piczenia 1 łyżeczka
Aromat Waniliowy kilka kropli
masło 25 kost
cukier puder 3 szkl
jajka 4
kakao ciemne 10 łyżek
woda 4 łyżki
mleczna czekolada 1/4 tabl
amaretto 30 ml
żelatyna 1 łyżeczka
gorąca woda 3 łyżki
dżem malinowy 1 słoiczek

Ciasto
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 dag masła
- 4 jajka
- 4 łyżki ciepłej wody



- 1 i 1/2 kostki masła
- 1 kieliszek likieru amaretto
- 4 łyżki ciemnego kakao

Gotowy krem podzielić na trzy części. Na każdej posmarować dżemem malionowym i na to krem. Warstwowo aż do wierzchu.

Polewa

125 g masła

1/2 szklanki cukru pudru

3-4 łyżki kakao

1 łyżeczka żelatyny

2-3 łyżki wrzątku

Najpierw rozpuścić w rondelku masło dodać cukier puder  a gdy cukier puder się rozpuści to zdjąć z ognia i dodać kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i mieszać. Po przestudzeniu polewa jest gotowa.

Uzdobic nia tort na gładko i dodać jak ktoś ma ochotę ozdoby-ja dodałam gotowe już,kupione w sklepie :)

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.