Tort Urodzinowy kajmakowy

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 2 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 8 szt
mąka 1 szkl
proszek do pieczenia 1łyżeczka
cukier 3/4 szkl
orzechy zmielone 20 dag
serek maskarpone 1 opakowanie
Śmietana 30 05 l
masa kajmakowa 1 puszka
żelatyna 4 lyżeczki
wisnie drylowane 1 słoik
cukier puder 2 łyzki
czekolada 1 tabliczka
truskawki 7 sztuk
migdały w płatkach 1 opak

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem.Dodajemy stopniowo żółtka dalej ubijając.Nastepnie mąkę mieszamy z orzechami i proszkiem do pieczenia.Dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając.Wylewamy do tortownicy o średnicy 23 cm.Pieczemy w temperturze 160 stopni około 50 minut.Po upieczeniu przekrawamy na trzy cześci.Śmietanę ubijamy dodając 2 łyżki cukru pudru,stopniowo serem maskarpone i mase kajmakową.Na koniec dodajemy żelatynę(wcześniej namoczoną w zimnej wodzie i rozpuszczonej w kapieli wodnej)masę dzielimy na dwie częsci i przekladamy biszkopty dodając wiśnie drylowane.Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i truskawkami.Boki obsypujemy płatkami migdałowymi.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.