Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem.Dodajemy stopniowo żółtka dalej ubijając.Nastepnie mąkę mieszamy z orzechami i proszkiem do pieczenia.Dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając.Wylewamy do tortownicy o średnicy 23 cm.Pieczemy w temperturze 160 stopni około 50 minut.Po upieczeniu przekrawamy na trzy cześci.Śmietanę ubijamy dodając 2 łyżki cukru pudru,stopniowo serem maskarpone i mase kajmakową.Na koniec dodajemy żelatynę(wcześniej namoczoną w zimnej wodzie i rozpuszczonej w kapieli wodnej)masę dzielimy na dwie częsci i przekladamy biszkopty dodając wiśnie drylowane.Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i truskawkami.Boki obsypujemy płatkami migdałowymi.
- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 2 min.
- Trudność
- Porcja dla
jajka | 8 szt |
mąka | 1 szkl |
proszek do pieczenia | 1łyżeczka |
cukier | 3/4 szkl |
orzechy zmielone | 20 dag |
serek maskarpone | 1 opakowanie |
Śmietana 30 | 05 l |
masa kajmakowa | 1 puszka |
żelatyna | 4 lyżeczki |
wisnie drylowane | 1 słoik |
cukier puder | 2 łyzki |
czekolada | 1 tabliczka |
truskawki | 7 sztuk |
migdały w płatkach | 1 opak |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...