Z mąki krupczatki, 100 g zimnego masła, 1 żółtka, ok. 80-100 g cukru pudru, 1 łyżki kwaśnej śmietany i imbiru zagnieść szybko kulę ciasta i odłożyć na min. 30 minut do lodówki. Po tym czasie należy ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód tortownicy ( ok. 26 cm) wyłożony pergaminem. Piec w tem. ok. 200 stopni 15-20 min. Wystudzić.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, cynamon i proszek do pieczenia przesiać do miski.
Resztę masła (w tem. pokojowej) utrzeć z połową pozostałego cukru pudru na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajka. Gdy masa sie ładnie połączy należy po łyżce dodawać mąkę z dodatkami cały czas ucierając. Ciasto wlać do natłuszczonej tortownicy i wyrównać. Piec w tem. 180 stopni około 20 min. Następnie wystudzic.
Jabłka (można użyć innych sezonowych owoców) obrać, pokroić i podlać wodą ( ok. 100 ml). Udusić, aż się rozpadną lub zmiksować blenderem. Najlepsze będą jabłka o wyrazistym smaku. Masę doprawiamy cukrem jeśli chcemy w zależności od upodobań i gatunku owoców. Powinna miec wyrazisty, kwaskowy smak. Całość zagęszczamy rozrobioną w odrobinie wody mąką ziemniaczaną (powinna mieć konsystencję gęstego kisielu) i studzimy.
Schłodzoną śmietanę ubijamy z resztą cukru pudru na sztywną masę. Jeśli ktoś chce można dodać śmietan- fixu.
Kruche ciasto wykładamy na paterę, następnie przekładamy je jabłkami i połową śmietany, przykrywamy ciastem ucieranym i pozostałą masą owocową. Na wierzch wykładamy resztę bitej śmietany. Ozdabiamy startą czekoladą i dużą ilością suszonej żurawiny.
Odstawiamy tort do lodówki na min. 3 godziny przed podaniem.
Smacznego