Tort urodzinowy Dacquoise z daktylami i orzechami

  • Czas 2 godz.
  • Czas oczekiwania 1 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
białka 6
cukier 300 g
cukier brązowy 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka
sól szczypta
suszone daktyle 20
mascarpone 250 g
śmietanka 30 300 ml
masa kajmakowa 150 g
orzechy włoskie pół szklanki
cukier puder 1łyżka

1. Na papierze rysujemy dwa okręgi o średnicy ok. 23 cm.

2. Blachę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

3. W misie miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier biały i brązowy. Dodajemy sok z cytryny. Pianę delikatnie mieszamy, wtapiając daktyle.

4. Masę wykładamy na okręgi narysowane na papierze. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Po 5 minutach zmniejszamy tempetarurę do 150 stopni. Pieczemy przez około 90 minut. Upieczoną bezę pozostawiamy do wystygnięcia na kilka godzin lub na całą noc.

5. Schłodzony serek mascarpone mieszamy z masą kajmakową. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Łączymy ją z serkiem mascarpone, delikatnie mieszając. Dodajemy bakalie.

6. Na paterę wykładamy jeden blat bezowy. Przekładamy wcześniej przygotowanym kremem i przykrywamy drugim blatem. Możemy oprószyć cukrem pudrem lub kakao. Dekorujemy daktylami i orzechami.

Bon appetit!

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.