1. Na papierze rysujemy dwa okręgi o średnicy ok. 23 cm.
2. Blachę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
3. W misie miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier biały i brązowy. Dodajemy sok z cytryny. Pianę delikatnie mieszamy, wtapiając daktyle.
4. Masę wykładamy na okręgi narysowane na papierze. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Po 5 minutach zmniejszamy tempetarurę do 150 stopni. Pieczemy przez około 90 minut. Upieczoną bezę pozostawiamy do wystygnięcia na kilka godzin lub na całą noc.
5. Schłodzony serek mascarpone mieszamy z masą kajmakową. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Łączymy ją z serkiem mascarpone, delikatnie mieszając. Dodajemy bakalie.
6. Na paterę wykładamy jeden blat bezowy. Przekładamy wcześniej przygotowanym kremem i przykrywamy drugim blatem. Możemy oprószyć cukrem pudrem lub kakao. Dekorujemy daktylami i orzechami.
Bon appetit!