Przyrządzic ciasto: żółtka z cukrem ubic na kogel-mogel, dodać sok z cytryny. Zmielone orzechy i mączkę z pumpernikla połączyć z ubitymi na sztywna pianę białkami i dodac kogel-mogel. Upiec ciasto w tortownicy 26 cm. Piec ok 45-50 min w 170 C. Po upieczeniu i wystudzenia ciasto przekroić na trzy części.
Krem: Masło utrzeć na krem z cukrem pudrem, wbijając żółtka. Dodać skórkę i po łyżce sok z cytryny, nie przerywając ucierania. Śmietanę ubic na sztywno i polączyć z kremem. Na koniec dolać wódkę i likier.
Blaty ciasta nasączyć ponczem (herbata z cytryna i odrobiną cukru), przełozyć kremem i złożyć. Kremem posmarować równiez boki i wierach tortu. Udekorować białą czekoladą i kandyzowanymi wiścniami.