Tort Urodzinowy- Cytrynowy z białą czekoladą

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Czas oczekiwania 3 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
Zmielone orzechy włoskie 25 dag
cukier puder 1 szklanka
jajka 8
cytryna 1
Maczka z pumpernikla 4 łyżeczki
Kostka masla 1
żółtka 2
Otarta skórka z cytryny 1 łyzeczka
sok z cytryny 4 łyżki
śmietana kremówka 2/3 szklanki
Wódka cytrynówka 1 kieliszek
ajerkoniak 2 kieliszki

Przyrządzic ciasto: żółtka z cukrem ubic na kogel-mogel, dodać sok z cytryny. Zmielone orzechy i mączkę z pumpernikla połączyć z ubitymi na sztywna pianę białkami i dodac kogel-mogel. Upiec ciasto w tortownicy 26 cm. Piec ok 45-50 min w 170 C. Po upieczeniu i wystudzenia ciasto przekroić na trzy części.

Krem: Masło utrzeć na krem z cukrem pudrem, wbijając żółtka. Dodać skórkę i po łyżce sok z cytryny, nie przerywając ucierania. Śmietanę ubic na sztywno i polączyć z kremem. Na koniec dolać wódkę i likier. 

Blaty ciasta nasączyć ponczem (herbata z cytryna i odrobiną cukru), przełozyć kremem i złożyć. Kremem posmarować równiez boki i wierach tortu. Udekorować białą czekoladą i kandyzowanymi wiścniami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.