Spód: biszkopty przełożyć do torebki foliowej (50 g biszkoptów odłożyć). Wałkiem rozgnieść ciasteczka na spore okruchy. Marcepan pokroić w małą kosteczkę, połączyć z masłem i w misce utrzaeć na jednolitą masę. Wsypać okruchy i wymieszać składniki. Formę 26 cm wyłożyć serwetką tortową. Przełożyć masę z okruszków i marecpana. Łyżką równomiernie ugnieśc okruszki na jednolity blat, uformować na 2 cm wysoki brzeg. Spód wstawić do lodówki.
Krem: Żelatynę rozpuści w w wodzie. Ananasa osączyć na sitku, odmierzyć 200 ml zalewy i odstawić. Ananasa pokroic na małe kawałki. Serek mascarpone wymieszać z cukrem. Następnie żelatynę rozpuścić w gorącym soku ananasowym na niewielkim ogniu ale nie gotować. Najpierw 2-3 łyżki masy z mascarpone wymieszać z żelatyną, po czym dodać do całości masy serowej. Ubić śmietanę i ostrożnie domieszać. Na koniec delikatnie wmieszać kawałki ananasa. Krem serowy wyłożyć na marcepanowy spód i wstawić tort do lodówki. Dowolnie udekorować.