Tort urodzinowy dla Hali

  • Czas 2 godz.
  • Czas oczekiwania 2 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 6 szt
cukier kryształ 1 szkl
mąka tortowa 1 1/2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier wanilinowy 32 g
kremówka 30 1litr
jogurt naturalny ZOTT ok 500 ml
cukier puder 5 łyżek
żelatyna w proszku 6 łyżeczek
gorzka czekolada 100 g
Świeże truskawki 250 g
rurki waflowe 3 opakowania
brzoskwinie 1 puszka
płatki czekoladowe 50 g

Do przygotowania biszkoptu wykorzystać składniki wg pozycji 1-5. Jajka z cukrem i wanilią ubijać ok. 15-20  min, a nast. dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać rózgą lub mikserem na małych obrotach. Nagrzać piekarnik do temp. 190 stC. Otrzymaną masę wlać do okrągłej formy wyłożonej pergaminem i piec ok. 50 min. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć, aby uzyskać 3 blaty. Biszkopt dobrze nasączyć wodą z wanilią i sokiem z cytryny oraz skropić ajerkoniakiem (domowy najlepszy :)

Wykonanie masy jogurtowo-śmietanowej: ubić oddzielnie 2 kremówki, zagęszczając je 3 łyżeczkami żelatyny Do masy dodać jogurt wymieszany z 3 łyżkami cukru pudru i cukier wanilinowy oraz pokrojone w kostkę brzoskwinie. Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć połowę masy, przykryć drugim blatem, na co resztę masy i trzeci blat.

Wykonanie masy czekoladowo- śmietanowej: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 0.5 litrakremówki ubić z 2 łyżkami cukru pudru, połączyć z czekoladą i 2 łyżeczkami żelatyny. Wierzch tortu posypać płatkami czekoladowymi, a boki obłożyć rurkami waflowymi. Całość przystroić połówkami truskawek i wstążką :) Tort schłodzić ok. 2 godz.

Polecam i życzę smacznego !!

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.