Do przygotowania biszkoptu wykorzystać składniki wg pozycji 1-5. Jajka z cukrem i wanilią ubijać ok. 15-20 min, a nast. dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać rózgą lub mikserem na małych obrotach. Nagrzać piekarnik do temp. 190 stC. Otrzymaną masę wlać do okrągłej formy wyłożonej pergaminem i piec ok. 50 min. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć, aby uzyskać 3 blaty. Biszkopt dobrze nasączyć wodą z wanilią i sokiem z cytryny oraz skropić ajerkoniakiem (domowy najlepszy :)
Wykonanie masy jogurtowo-śmietanowej: ubić oddzielnie 2 kremówki, zagęszczając je 3 łyżeczkami żelatyny Do masy dodać jogurt wymieszany z 3 łyżkami cukru pudru i cukier wanilinowy oraz pokrojone w kostkę brzoskwinie. Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć połowę masy, przykryć drugim blatem, na co resztę masy i trzeci blat.
Wykonanie masy czekoladowo- śmietanowej: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 0.5 litrakremówki ubić z 2 łyżkami cukru pudru, połączyć z czekoladą i 2 łyżeczkami żelatyny. Wierzch tortu posypać płatkami czekoladowymi, a boki obłożyć rurkami waflowymi. Całość przystroić połówkami truskawek i wstążką :) Tort schłodzić ok. 2 godz.
Polecam i życzę smacznego !!