*Biszkopt
6 białek ubić na sztywno,dodać 1,5 szkl.cukru,ubijac i dodawać kolejno żółtka. Nastepnie dodać kartoflankę z 3 łyżkami kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać i wylać do tortownicy,piec 40min w temp. 180st.
*Krem
Wszystkie jajka wbić do garnka,wsypać cukier zwykły i waniliowy,roztrzepać. W następnym garnku zagotować 1 szkl. mleka i dodać do jajek. Ciągle mieszając całość zagotować-powstanie gęsty sos,który trzeba ostudzić. 0.5 kg masła roślinnego lekko utrzeć i dodawać po 1 łyżce do ostudzonego sosu. Cały krem podzielić na 2 części,do jednej dodać kakao i wymieszać,do drugiej dodać rodzynki i wiórki-również wymieszać. Biszkopt podzielić na 3 części i przekładać kremem:
- 1 płytka biszkoptu rozsmarować połowę kremu ciemnego
- 2 płytka biszkoptu rozsmarować cały jasny krem
- 3 płytka biszkoptu rozsmarować drugą połowę ciemnego kremu.
Mój tort udekorowany na dzisiejsze urodziny.