Przygotowujemy biszkopt ubijając białka 8 jaj ze szczypta soli. Do prawie ubitych białek dodajemy 3/4 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, a potem do ubitych na sztywno bałek dodajemy 8 żółtek.Miksujemy do jednolitej masy. Przesiewamy do niej 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 8 łyżek mąki pszennej z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy delikatnie łyżką.Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 25-30 minut.
Kiedy ciasto piecze się w piekarniku możemy przystąpić do przyrządzania kremu. Sypkie budynie mieszamy z mąką ziemniaczaną i gotujemy w 3 szklankach mleka.Studzimy.
Masę budyniową przygotowujemy w następujący sposób: masło rozcieramy do białości i ucieramy z ugotowanym budynyniem.
Biszkopt przekrawamy na trzy części. Spód smarujemy dżemem z czarnych porzeczek. Wykładamy następnie na dżem część masy budyniowej, przykrywamy drugim krążkiem i smarujemy go pozostałą masą, którą przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptu.
Tort dekorujemy ubitą kremówką. Przyozdobienie tortu urodzinowego sercem ze startej czekolady wskazuje na to jak wiele włożyliśmy miłości do jego przygotowania. Ja serce zrobiłem ścierając czekoladę deserową na tarce.
Smakom Życia życzę STO LAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i smacznego-pysznego:)torciku Rafał