Tort urodzinowy

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 1 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
serka mascarpone 500g
śmietany kremówki 30 500 ml
Śmietanfixy 2 sztuki
cukier puder szklanka
brzoskwinie w puszcze 1 puszka
drzem brzoskwiniowy pół słoika
syrop brzoskiwniowy 7 łyżek
herbata zaparzona zielona 5 łyżek
sok z cytryny 2 łyżki
Biszkopty 2 biszkopty różnej w
wódka 2 łyżki
Jest to ilość potrzebna do przełożenia dolnego biszkoptu, na górne piętro potrzebne będzie dodatkowo połowa tych składników.
 
Biszkopt przekroić na trzy blaty. Dobrze schłodzona śmietanę, chwilę ubijać, dodać cukier puder i Śmietan-fixy, ubić na sztywno. Na koniec delikatnie wymieszać  z serkiem mascarpone. Wstawić do lodówki. 
 
Brzoskwinie pokroić w kostkę, wymieszać z dżemem. Przygotować nasączenie: wymieszać syrop, wódkę, herbatę i sok z cytryny. 
 
Pierwszy blat biszkoptu położyć  na podkładkę, nasączyć (1/3 porcji nasączenia) i posmarować przełożeniem (1/2 porcji). Na to wyłożyć 1/2 porcji masy mascarpone. Przykryć drugim blatem biszkoptu, ponownie nasączyć  (1/3 porcji nasączenia), wyłożyć resztę przełożenia oraz resztę masy mascarpone. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu, polać pozostałym nasączeniem.
 
Dekoracja dowolna - na zdjęciu wiórki kokosowe, gorzką czekoladę, dekoracje z płatków i lukru.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.