Tort truskawkowy

  • Czas 2 godz.
  • Czas oczekiwania 10 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
biszkopt tortowy według przpisu podstawowego 1
masa maślana do tortu według przepisu podstawowego 1
truskawki 3/4 kg
poncz lubb sok anansowy ok. 1 szklanka
Tort truskawkowy to znakomity pomysł na letni deser nie tylko dla dzieci.

Upiec biszkopt według przepisu podstawowego  

http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/biszkopt-tortowy/

Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć. Część zmiksować tak, aby trzymać szklankę musu. Przygotować masę według przepisu podstawowego

http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/masa-maslana-do-tortu/

Do gotowej masy dodawać stopniowo mus miksując na średnich obrotach.  Przeciąć ostudzony biszkopt na 3 krążki (najłatwiej za pomocą żyłki do krojenia tortów). Ułożyć jeden blat na paterze, nasączyć 1/3 soku ananasowego lub ponczu (lekka herbata z cukrem i sokiem z cytryny). Posmarować blat masą truskawkową. Nałożyć drugi blat, nasączyć, posmarować masą. Na górze położyć ostatni blat, nasączyć. Cały tort posmarować masą i udekorować pokrojonymi truskawkami. Włożyć do lodówki na noc.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.