Tort truskawkowy
- Czas 2 godz.
- Czas oczekiwania 10 godz.
- Trudność
- Porcja dla
biszkopt tortowy według przpisu podstawowego | 1 |
masa maślana do tortu według przepisu podstawowego | 1 |
truskawki | 3/4 kg |
poncz lubb sok anansowy | ok. 1 szklanka |
Upiec biszkopt według przepisu podstawowego
http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/biszkopt-tortowy/
Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć. Część zmiksować tak, aby trzymać szklankę musu. Przygotować masę według przepisu podstawowego
http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/masa-maslana-do-tortu/
Do gotowej masy dodawać stopniowo mus miksując na średnich obrotach. Przeciąć ostudzony biszkopt na 3 krążki (najłatwiej za pomocą żyłki do krojenia tortów). Ułożyć jeden blat na paterze, nasączyć 1/3 soku ananasowego lub ponczu (lekka herbata z cukrem i sokiem z cytryny). Posmarować blat masą truskawkową. Nałożyć drugi blat, nasączyć, posmarować masą. Na górze położyć ostatni blat, nasączyć. Cały tort posmarować masą i udekorować pokrojonymi truskawkami. Włożyć do lodówki na noc.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.