"tort urodzinowy" szpinakowy z kremem waniliowym i malinami

  • Czas 2 godz.
  • Czas oczekiwania 2 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
szpinak 200 g
biała czekolada 100 g
olej 3/4 szkl
jaja 3
mąka 300 g
cukier waniliowy 1 op
proszek do pieczenia 1 op
cukier 1 szkl
żółtka 5
masło 400 g
mleko 05l 1/2 szkl
laska wanili 1
mąka ziemniaczana 2 lyzki
maliny ok 2 szkl

 

CIASTO

czekolade rozpuscic w kapieli wodnej.

szpinak odmrozic i zmiksowac z olejem , jesli mamy swiezy szpinak  nalezy go zbledowac.

make i proszek do pieczenia wymieszac. jaja , cukier i cukier waniliowy ubic na puszysta mase.

dodawac na przemian do masy szpinak i make ubijajac mikrerem do polaczenia skladnikow. na koniec dodac biala czekolade i zmiksowac. ciasto powinno dac sie przelac a jesli jest zbyt geste mozna dodac  jeszcze troche oleju.

wysmarowac blache (u mnie 24cm)  tluszczem i posypac bulka tarta, przelozyc mase do tortownicy i piec okolo godz (do suchego patyczka) w 175°c

KREM

mleko gotujemy z cukrem i wanilia (moze byc ekstrakt waniliowy)

zoltka miksyjemy z pol szl mleka, maka ziemniaczana. na gotujace mleko wlewamy zmiksowana mase budyniowa stale mieszajac, szczegolnie zwracajac uwage by nie powstaly grudki. tak ugotowany budyn studzimy przykryty folia spozywcza by nie powstala "skorupa" podczas stygniecia.

maslo miksujemy do bialosci na puszysta mase, nastepnie dodajemy porcjami przestudzony budyn.

przestudzone ciasto ciasto przekrawamy na pol, jesli za bardzo wyroslo scinamy wierzch. smarujemy cienka warstwe kremu nastepnie wykladamy maliny i nastepnie druga warstwe kremu zostawiajac troche na boki i wierzch. ciasto ktore nam zostalo po scieciu wierzchu mozemy skruszyc i ozdobic boki i wierzch lub zrobic dekoracje wedlug wlasnoego uznania. przed podaniem schlodzic w lodowce.

 

Bon appétit !!!!!

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.