CIASTO
czekolade rozpuscic w kapieli wodnej.
szpinak odmrozic i zmiksowac z olejem , jesli mamy swiezy szpinak nalezy go zbledowac.
make i proszek do pieczenia wymieszac. jaja , cukier i cukier waniliowy ubic na puszysta mase.
dodawac na przemian do masy szpinak i make ubijajac mikrerem do polaczenia skladnikow. na koniec dodac biala czekolade i zmiksowac. ciasto powinno dac sie przelac a jesli jest zbyt geste mozna dodac jeszcze troche oleju.
wysmarowac blache (u mnie 24cm) tluszczem i posypac bulka tarta, przelozyc mase do tortownicy i piec okolo godz (do suchego patyczka) w 175°c
KREM
mleko gotujemy z cukrem i wanilia (moze byc ekstrakt waniliowy)
zoltka miksyjemy z pol szl mleka, maka ziemniaczana. na gotujace mleko wlewamy zmiksowana mase budyniowa stale mieszajac, szczegolnie zwracajac uwage by nie powstaly grudki. tak ugotowany budyn studzimy przykryty folia spozywcza by nie powstala "skorupa" podczas stygniecia.
maslo miksujemy do bialosci na puszysta mase, nastepnie dodajemy porcjami przestudzony budyn.
przestudzone ciasto ciasto przekrawamy na pol, jesli za bardzo wyroslo scinamy wierzch. smarujemy cienka warstwe kremu nastepnie wykladamy maliny i nastepnie druga warstwe kremu zostawiajac troche na boki i wierzch. ciasto ktore nam zostalo po scieciu wierzchu mozemy skruszyc i ozdobic boki i wierzch lub zrobic dekoracje wedlug wlasnoego uznania. przed podaniem schlodzic w lodowce.
Bon appétit !!!!!