Tort słonecznikowy - na urodziny smaków życia

  • Czas 2 dni
  • Czas oczekiwania 3 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
Czekolada gorzka 70 300 g
masło 720 g
jajka 12 sz
cukier drobny 500 g
Masa kajmakowa z Gostynia 600 g
pestki słonecznika 500 g
mleko 8 łyżek
Wódka orzechowa Soplica 100 g

Blaty czekoladowe:

Na jeden blat potrzeba:

- 100 g czekolady gorzkiej rozpuścić na parze, dodać masło, przestudzić lekko

- wziąść 4 jajka, oddzielić białka od żółtek

- żółtka ubić ze 100 g cukru  i dodać do nich czekoladę z masłem

- białka ubić na pianę i delikatnie dodać do masy żółtkowo czekoladowej, delikatnie wymieszać łyżką

- przelać do tortownicy 24 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia

- wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika , piec 35 min, na początku ciasto sporo urośnie, a potem sporo opadnie

- upiec 3 takie blaty, placki idealnie nadają się też do tortu szwarcwaldzkiego

Chrupiący słonecznik:

- 500 g słonecznika, 140 g masła, szklankę cukru i 8 łyżek mleka zagotować w garnuszku

- przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować cienką warstwą

- piec w 180 C około 20 minut, aż do zezłocenia, uwaga nalęży pilnować aby nie przypalić słonecznika o będzie gorzki

-  po upieczeniu pokruszyć na części

Krem:

- 400 g masła i 600 g kajmaku utrzeć na krem, dodająć kilka łyżek wódki orzechowej i 350 g słonecznika

 

Placek pierwszy nasaczyć resztą wódki, pół na pół z wodą, wyłożyć 1/3 kremu, wyłożyć następny placek i kolejną część kremu i ostani placek, boki i wierzch posmarować resztą kremy i obsypać resztą pestek. Schłodzić w lodówce najlepiej przez noc.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.