Blaty czekoladowe:
Na jeden blat potrzeba:
- 100 g czekolady gorzkiej rozpuścić na parze, dodać masło, przestudzić lekko
- wziąść 4 jajka, oddzielić białka od żółtek
- żółtka ubić ze 100 g cukru i dodać do nich czekoladę z masłem
- białka ubić na pianę i delikatnie dodać do masy żółtkowo czekoladowej, delikatnie wymieszać łyżką
- przelać do tortownicy 24 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia
- wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika , piec 35 min, na początku ciasto sporo urośnie, a potem sporo opadnie
- upiec 3 takie blaty, placki idealnie nadają się też do tortu szwarcwaldzkiego
Chrupiący słonecznik:
- 500 g słonecznika, 140 g masła, szklankę cukru i 8 łyżek mleka zagotować w garnuszku
- przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować cienką warstwą
- piec w 180 C około 20 minut, aż do zezłocenia, uwaga nalęży pilnować aby nie przypalić słonecznika o będzie gorzki
- po upieczeniu pokruszyć na części
Krem:
- 400 g masła i 600 g kajmaku utrzeć na krem, dodająć kilka łyżek wódki orzechowej i 350 g słonecznika
Placek pierwszy nasaczyć resztą wódki, pół na pół z wodą, wyłożyć 1/3 kremu, wyłożyć następny placek i kolejną część kremu i ostani placek, boki i wierzch posmarować resztą kremy i obsypać resztą pestek. Schłodzić w lodówce najlepiej przez noc.