Tort Sachera
- Czas 2 godz.
- Czas oczekiwania 12 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
mąka | 120 g |
masło | 150 g |
czekolada gorzka | 200 g |
jajka | 8 |
cukier puder | 150 g |
sól | szczypta |
Masa: |
Dżem morelowy | pół słoika |
sok z połówki cytryny | |
Polewa: | |
śmietanka kremówka | 200 ml |
czekolada gorzka do polewy | 200 g |
cukier puder do polewy | 200 g |
Masło do wysmarowania blachy |
Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę do ciasta. Miękkie masło utrzeć na puch dodając cukier. Do puszystej masy dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając. Dodać ostudzoną czekoladę, mąkę i sól. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy 1/3 piany i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Potem dodać resztę piany i dokładnie wymieszać. Wlać ciasto d posmarowanej masłem tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec ok 45 minut. Sprawdzić patyczkiem. Wyjąć ciasto i ostudzić na kratce. Przeciąć na dwa blaty gdy będzie zupełnie zimne. Dżem morelowy rozpuścić w rondelku z sokiem z cytryny. Posmarować jeden blat. Położyć na nim drugi. Boki i wierzch ciasta także posmarować dżemem. Przygotować polewę. Pokruszyć czekoladę. Odłożyć ¼. Podgrzać w rondelku śmietankę. Na małym ogniu, mieszając dodać cukier i większą część czekolady. Mieszać aż się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać resztę czekolady. Wymieszać aż cała czekolada się rozpuści. Posmarować polewą boki i wierzch ciasta. Wstawić tort do lodówki na noc.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.