Tort Marcepanowy „tort urodzinowy”

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 1 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 6
mąka ziemniaczana 1 szklanka
mąka pszenna 1/4 kg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1 i 1/2 szklanki
ocet 1 łyżka
dżem malinowy słoiczek
woda 1/4 litra
masło 150 g
cukier puder 1 kg
olejek migdałowy 1
czerwony bądź różowy barwnik spożywczy listki i kwaitki do dekoracji kilkanaście

Najpierw robimy biszkopt - ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Żółtka, proszek do pieczenia, ocet - mieszamy, dodajemy pianę, a następnie przesianą mąkę.
Pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170C, (piekarnik należy uchylić i wyjąć dopiero po 15-20 minutach, powoli, aby biszkopt nie opadł).

Gdy biszkopt piecze się robimy masę marcepanową. Wodę z masłem zagotowujemy i do gotującej się, dodajemy przesianą mąkę i mieszamy (używamy drewnianej łyżki) kilka minut. Gdy masa zacznie odchodzić od łyżki i brzegów garnka należy ją wyjąć i rozłożyć do wystygnięcia (poradzono mi, aby rozdrobić ją na kawałki – wtedy stygnie błyskawicznie).Następnie dodajemy 1 kg cukru pudru i wyrabiamy w rękach (musi wejść całe kilo) i olejek migdałowy.

Odkładamy około 1/4 masy i dodajemy do niej czerwony barwnik spożywczy ( ja kupuję w sklepie cukierniczym, ale można też kupić na allegro). Mieszamy, aż powstanie masa w pożądanym przez nas odcieniu czerwieni (bądź różu).

Przestygnięty biszkopt kroimy na pół, przekładamy dżemem malinowym ( jak ktoś lubi możemy nasączyć biszkopt kawą lub likierem). Masę marcepanową rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na cienki placek i przekładamy na tort (obracamy zdecydowanym ruchem ręki i placek sam spada na ciasto), obcinamy wystające kawałeczki. Czerwona masę wkładam do maszynki do robienia makaronów i wychodzi mi taka wstążka, którą dekoruję torcik, dodaje też gotowe ozdoby: kwiatki, listki kupione w sklepie cukierniczym.


 

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.