Tort marcepanowy z kremem bananowym

  • Czas 40 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mleko 1/8 litra
cukier waniliowy 2 torebki
cukier 1 łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 1
śmietana 18 4 łyżki
masło 50g
śmietanka kremówka 30 1/4litra
cukier puder 100g
kakao 1 łyżka
masa marcepanowa 125g
banany 3 sztuki
maliny 250g
płat biszkoptowypotrzeba będzie go przekroić na trzy 1
płatki migdałowe 20g
Szczypta soli 1 szczypta
  1. Do podgrzanego mleka do­dać cukier waniliowy, cukier i sól. Mąkę ziemniaczaną(przesianą)  wymieszać z jajkiem i śmie­taną, dodać do mleka. Zagotować, dodać masło. Krem ostudzić wstawiając garnek do zimnej wody.

  2. Śmietankę z cukrem waniliowym ubić na sztywno. Masę marcepano­wą połączyć z kakao i przesianym cukrem pudrem. Masę rozwałko­wać na papierze do pieczenia i wy­kroić placek w kształcie tortownicy. Banany rozgnieść i dodać do kre­mu.

  3. Placek biszkoptowy przekroić na trzy części. Pierwszą posmarować kremem bananowym, na nią poło­żyć następną, posmarować bitą śmietaną, posypać malinami i uło­żyć ostatni biszkopt. Tort posmaro­wać resztą bitej śmietany, na wierzch położyć placek z masy mar­cepanowej. Nożem zaznaczyć pojedyncze porcje.

  4. Uprażyć migdały i posypać nimi brzegi toru. Tuż przed podaniem, kawałki tortu udekorować plaster­kami banana.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.