-
Do podgrzanego mleka dodać cukier waniliowy, cukier i sól. Mąkę ziemniaczaną(przesianą) wymieszać z jajkiem i śmietaną, dodać do mleka. Zagotować, dodać masło. Krem ostudzić wstawiając garnek do zimnej wody.
-
Śmietankę z cukrem waniliowym ubić na sztywno. Masę marcepanową połączyć z kakao i przesianym cukrem pudrem. Masę rozwałkować na papierze do pieczenia i wykroić placek w kształcie tortownicy. Banany rozgnieść i dodać do kremu.
-
Placek biszkoptowy przekroić na trzy części. Pierwszą posmarować kremem bananowym, na nią położyć następną, posmarować bitą śmietaną, posypać malinami i ułożyć ostatni biszkopt. Tort posmarować resztą bitej śmietany, na wierzch położyć placek z masy marcepanowej. Nożem zaznaczyć pojedyncze porcje.
-
Uprażyć migdały i posypać nimi brzegi toru. Tuż przed podaniem, kawałki tortu udekorować plasterkami banana.
Tort marcepanowy z kremem bananowym
- Czas 40 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
mleko | 1/8 litra |
cukier waniliowy | 2 torebki |
cukier | 1 łyżka |
mąka ziemniaczana | 2 łyżki |
jajko | 1 |
śmietana 18 | 4 łyżki |
masło | 50g |
śmietanka kremówka 30 | 1/4litra |
cukier puder | 100g |
kakao | 1 łyżka |
masa marcepanowa | 125g |
banany | 3 sztuki |
maliny | 250g |
płat biszkoptowypotrzeba będzie go przekroić na trzy | 1 |
płatki migdałowe | 20g |
Szczypta soli | 1 szczypta |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.