- Czas przygotowania 3 godz.
- Czas oczekiwania 4 godz.
- Trudność
- Porcja dla
Składniki na ciasto: | |
mak | 200 g |
cukier | 200 g |
miód | 2 łyżki |
mąka | 2 łyżki |
jajka | 5 |
Składniki na krem: | |
śmietanka kremowa | 500 ml |
serek mascarpone | 200 g |
mleko kokosowe | 1 mała puszka |
cukier puder | 1/2 szklanki |
wiórki kokosowe | 1/2 szklanki |
masło do formy | |
Bułka tarta do formy | |
sok z połówki cytryny | |
Blacha 24 cm.
Mak wypłukać, zalać gorącą wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, osączyć dokładnie na sicie (można zostawić na noc) i zemleć przez maszynkę. Posmarować tortownicę masłem i wysypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 180 C. Wbić jajka do metalowej miski, ustawić ją na parze. Dodać cukier i ubijać aż masa będzie bardzo puszysta, a ślad łopatki miksera będzie się zachowywał na powierzchni. Dodać miód. Zdjąć miskę z pary i nadal ubijać aż masa wystygnie. Wyłączyć mikser. Do masy dodać mak i mąkę. Delikatnie wymieszać. Wlać masę do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Po 15 minutach wyjąć tort i wystudzić na kartce. Delikatnie otworzyć puszkę z mlekiem, nie potrząsając nią. Wyjąć łyżką gęste mleko z wierzchu i przełożyć do miski. Wystudzony tort przekroić na 3 blaty. Mleko kokosowe w misce zmiksować z serkiem mascarpone. Oddzielnie ubić kremówkę, dodając po łyżce cukier. Do serka z mlekiem kokosowym dodawać po trochu ubitą śmietanę. Wymieszać na gładką masę. Dodać wiórki kokosowe. Rzadki płyn z mleko kokosowego wymieszać z sokiem z cytryny. Nasączyć blaty tą mieszanką. Nasączone blaty przekładać masą kokosową. Udekorować tort suchym makiem i uprażonymi migdałami.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...