Tort Kinder Bueno-tort urodzinowy

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 1 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka tortowa 1 szkl
mąka kartoflana 05 szkl
budyń 1 szt
cukier 15 szkl
czekolada gorzka 1 szt
herbatniki 1 opakowanie
kakao 3 łyżeczki
Nutella 1 słoik mały
orzechy włoskie 10 dag
żelatyna 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 opakowanie
jajka 15 sztuk
mleko 05 litra
Śmietana 30 05 l
składniki na białe ciasto:
7 białek
7 łyżek zmielonych herbatników
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
drobno krojone orzechy włoskie 10 dag+
Z podanych składników upiec biały biszkopt
 
ciasto ciemne:
4 jajka
3 łyżeczki kakao
1/2 szkl.cukru
3/4 szkl.mąki
1 łyż.proszku do pieczenia
Z podanych składników upiec ciemny biszkopt
 
Masa budyniowa
7 żółtek
0,5 l mleka
1/2 szkl cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy
1 kostka margaryny Palma z murzynkiem
1 gorzka czekolada
Z podanych składników ugotować budyń
Margarynę Palmę z murzynkiem utrzeć na puch dodając po łyżce ostudzonego budyniu.Masę podzielić na dwie części.Jedną zostawić białą,do drugiej dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
 
Masa śmietankowa:
,śmietana 30 % 0,5 l
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki cukru pudru
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder.
Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę namoczoną w zimnej wodzie wczesniej i rozpuszczoną w kapieli wodnej.
 
Dodatkowo do przełożenia:
nutella,herbatniki duża paczka
mleko do moczenia herbatników
1/2 tabliczki czekolady
Przełożenie ciasta:
Ciasto białe z orzechami-nutella-masa budyniowa biała-herbatniki moczone w mleku-masa budyniowa czekoladowa-biszkopt ciemny-wiśnie-masa śmietankowa-tarta gorzka czekolada
Smacznego.
 
 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.