Tort kawowy

  • Czas 6 godz.
  • Czas oczekiwania 8 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
blaty bezowe:
białka 4
cukier 200 g
krem:
żółtka 3
kawa 3 łyżki rozpuszczaln
masło 2 kostki
brandy 2 łyżki
kawa do dekoracji
Ten znakomity deser jest łatwy do zrobienia a bardzo efektowny. Blaty bezowe można upiec wcześniej i trzymać w zamknięciu kilka tygodni.

Ubić białka na sztywno, powoli dodawać cukier nadal ubijając. Przygotować 2 duże płaskie blachy i wyłożyć je papierem. Na papierze narysować koła, posługując się dużym talerzem. Nałożyć na papier masę bezową, wypełniając narysowane okręgi. Obok położyć resztę masy bezowej, formując łyżką lub rękawem cukierniczym małe bezy (można użyć ich później do dekoracji tortu). Wstawić blachy do piekarnika nagrzanego do 80C. Włączyć termoobieg, lekko uchylić drzwiczki. Suszyć bezy około 4 godziny (można zostawić na noc).

Przygotować masę. Zaparzyć espresso lub rozpuścić kawę rozpuszczalną w minimalnej ilości wrzątku. Cukier wsypać do rondla i skropić wodą. Ugotować z cukru syrop (na powierzchni powinna pojawić się piana, a syrop powinien się „ciągnąć” za wyjmowaną z niego łyżką). Zmiksować żółtka, ciągle ubijając wlewać syrop wąskim strumieniem. Gdy powstanie gładka masa, ubijać nadal aż ostygnie. Dodawać po kawałeczku miękkie masło, ciągle miksując. Gdy masa jest gładka dodać po łyżce kawę i alkohol. Blat bezowy posmarować masą, nałożyć kolejny blat, posmarować resztą masy i obłożyć małymi bezami. Posypać drobno zmieloną kawą. Wstawić na noc do lodówki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.