- Czas przygotowania 6 godz.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
blaty bezowe: | |
białka | 4 |
cukier | 200 g |
krem: | |
żółtka | 3 |
kawa | 3 łyżki rozpuszczaln |
masło | 2 kostki |
brandy | 2 łyżki |
kawa do dekoracji | |
Ubić białka na sztywno, powoli dodawać cukier nadal ubijając. Przygotować 2 duże płaskie blachy i wyłożyć je papierem. Na papierze narysować koła, posługując się dużym talerzem. Nałożyć na papier masę bezową, wypełniając narysowane okręgi. Obok położyć resztę masy bezowej, formując łyżką lub rękawem cukierniczym małe bezy (można użyć ich później do dekoracji tortu). Wstawić blachy do piekarnika nagrzanego do 80C. Włączyć termoobieg, lekko uchylić drzwiczki. Suszyć bezy około 4 godziny (można zostawić na noc).
Przygotować masę. Zaparzyć espresso lub rozpuścić kawę rozpuszczalną w minimalnej ilości wrzątku. Cukier wsypać do rondla i skropić wodą. Ugotować z cukru syrop (na powierzchni powinna pojawić się piana, a syrop powinien się „ciągnąć” za wyjmowaną z niego łyżką). Zmiksować żółtka, ciągle ubijając wlewać syrop wąskim strumieniem. Gdy powstanie gładka masa, ubijać nadal aż ostygnie. Dodawać po kawałeczku miękkie masło, ciągle miksując. Gdy masa jest gładka dodać po łyżce kawę i alkohol. Blat bezowy posmarować masą, nałożyć kolejny blat, posmarować resztą masy i obłożyć małymi bezami. Posypać drobno zmieloną kawą. Wstawić na noc do lodówki.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...