- Białka oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę, po czym stopniowo dosypujemy cukier.
- Do ubitej piany dodajemy pojedynczo żółtka, po każdym dodaniu dokładnie miksując.
- Mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy.
- Do masy dodajemy po łyżce mąki i delikatnie mieszamy.
- Ciasto wykładamy do tortownicy (22cm) wyłożonej pergaminem.
- Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 35 minut, lub do suchego patyczka.
- Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i nastęnie studzimy.
- Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie stopniowo, dodajemy do niej przestudzoną czekoladę. Całość miksujemy na wolnych obrotach.
- Brzoskwinie odsączamy z zalewy. Część połówek kroimy w kostkę, a resztę zostawiamy do dekoracji.
- Przestudzony biszkopt kroimy wzdłuż na trzy części. Na paterze układamy pierwszy blat, który nasączamy mieszaniną wody i soku spod brzoskwiń. Następnie smarujemy blat częścią dżemu z czarnej porzeczki, a następnie 1/3 masy śmiatanowo czekoladowej z dodatkiem pokrojonych w kostkę brzoskwiń. Całość przykrywamy drugim blatem i postępujemy dokładnie tak samo. Ostatni, trzeci blat nasączamy, smarujemy odłożoną wcześniej masą bez dodatku brzoskwiń. Masą smarujemy również boki. Tak powstały tort jest gotowy do dekoracji. W moim przypadku siekanymi orzechami po bokach i plasterkami brzoskwiń i orzechami na wierzchu.
- Gotowy tort chłodzimy w lodówce.
Urodzinowy tort brzoskwiniowy z kremem z białej czekolady
- Czas 1 godz. 30 min.
- Czas oczekiwania 12 min.
- Trudność
- Porcja dla
jaja | 5 |
mąka tortowa | 3/4 szklanki |
cukier | 3/4 szklanki |
mąka ziemniaczana | 1/4 szklanki |
brzoskwinie | 400 g |
biała czekolada | 300g |
śmietana 36 | 600g |
dżem z czarnej porzeczki | 300g |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.