Urodzinowy tort brzoskwiniowy z kremem z białej czekolady

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Czas oczekiwania 12 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jaja 5
mąka tortowa 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
brzoskwinie 400 g
biała czekolada 300g
śmietana 36 600g
dżem z czarnej porzeczki 300g
  1. Białka oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę, po czym stopniowo dosypujemy cukier.
  2. Do ubitej piany dodajemy pojedynczo żółtka, po każdym dodaniu dokładnie miksując.
  3. Mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy.
  4. Do masy dodajemy po łyżce mąki i delikatnie mieszamy.
  5. Ciasto wykładamy do tortownicy (22cm) wyłożonej pergaminem.
  6. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 35 minut, lub do suchego patyczka.
  7. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i nastęnie studzimy.
  8. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie stopniowo, dodajemy do niej przestudzoną czekoladę. Całość miksujemy na wolnych obrotach.
  9. Brzoskwinie odsączamy z zalewy. Część połówek kroimy w kostkę, a resztę zostawiamy do dekoracji.
  10. Przestudzony biszkopt kroimy wzdłuż na trzy części. Na paterze układamy pierwszy blat, który nasączamy mieszaniną wody i soku spod brzoskwiń. Następnie smarujemy  blat częścią dżemu z czarnej porzeczki, a następnie 1/3 masy śmiatanowo czekoladowej z dodatkiem pokrojonych w kostkę brzoskwiń. Całość przykrywamy drugim blatem i postępujemy dokładnie tak samo. Ostatni, trzeci blat nasączamy, smarujemy odłożoną wcześniej masą bez dodatku brzoskwiń. Masą smarujemy również boki. Tak powstały tort jest gotowy do dekoracji. W moim przypadku siekanymi orzechami po bokach i plasterkami brzoskwiń i orzechami na wierzchu.
  11. Gotowy tort chłodzimy w lodówce.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.