Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Z białek ubij pianę mikserem i dodaj szklankę cukru. Kiedy ubita piana będzie już sztywna dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną. Na blachę połóż płaty papieru do pieczenia. Ułóż dwa koła z ubitej piany i wstaw do piekarnika 120’C na około 1,5 godziny. Otwórz piekarnik i poczekaj aż bezowe płaty wyschną. Po kilku godzinach ubij wyciągniętą z lodówki śmietanę z cukrem. Ubitą śmietanę ułóż na jednym z bezowych płatów. Ułóż owoce, jeszcze jedną warstwę śmietany i przykryj wszystko drugim bezowym płatem. Na wierzchu połóż cienką warstwę śmietany udekorowaną owocami i świeżymi listkami mięty.
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
Białko | 5 |
cukier puder | 350 g |
mąka ziemniaczana | 1 łyżka |
Ocet jasny | 1 łyżka |
śmietana kremówka 36% | 600 ml |
maliny | 2 opakowania |
Borówki | 2 opakowania |
Listki świeżej mięty do ozdoby | kilka |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...