Tort bananowy TORT URODZINOWY

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Czas oczekiwania 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
BISZKOPT na 1 sztukę
cukier 3/4 szklanki
mąka 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Białko 6 sztuk
zółtko 6 sztuk
margaryna 1 kostka
mleko 1/2 litra
mąka ziemniaczana 2 łyżki
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
banan 2 sztuki

BISZKOPT: Białka ubijamy, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Później dodajemy do tego żółtka. Mieszamy delikatnie łyżką Następnie mieszamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy i mieszamy delikatnie łyżką. Dajemy do tortownicy i pieczemy biszkopta przez 25 minut w temp. 180 st. C.
MASA: 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe 100 ml mleka mieszamy z mąkami. Wlewamy do wrzącego mleka i chwilę zagotowujemy. Wmieszać galaretkę w proszku. Studzimy. Margarynę ucieramy i dodajemy wystudzoną masę.

Przekrawamy biszkopta na pół. Połowę biszkopta smarujemy masą i przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch smarujemy masą. Ozdabiamy go całego i wykładamy pokrojonym bananem. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w wodzie a następnie studzimy. Gdy będzie lekko tężała zalewamy tort.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.