BISZKOPT: Białka ubijamy, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Później dodajemy do tego żółtka. Mieszamy delikatnie łyżką Następnie mieszamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy i mieszamy delikatnie łyżką. Dajemy do tortownicy i pieczemy biszkopta przez 25 minut w temp. 180 st. C.
MASA: 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe 100 ml mleka mieszamy z mąkami. Wlewamy do wrzącego mleka i chwilę zagotowujemy. Wmieszać galaretkę w proszku. Studzimy. Margarynę ucieramy i dodajemy wystudzoną masę.
Przekrawamy biszkopta na pół. Połowę biszkopta smarujemy masą i przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch smarujemy masą. Ozdabiamy go całego i wykładamy pokrojonym bananem. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w wodzie a następnie studzimy. Gdy będzie lekko tężała zalewamy tort.
- Czas przygotowania 1 godz. 30 min.
- Czas oczekiwania 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
BISZKOPT | na 1 sztukę |
cukier | 3/4 szklanki |
mąka | 2 łyżki |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
Białko | 6 sztuk |
zółtko | 6 sztuk |
margaryna | 1 kostka |
mleko | 1/2 litra |
mąka ziemniaczana | 2 łyżki |
galaretka truskawkowa | 1 opakowanie |
galaretka cytrynowa | 1 opakowanie |
banan | 2 sztuki |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...