Na początku przygotuj i upiecz biszkopt. Zostaw do ostudzenia.
Następnie ze wszystkich składników za wyjątkiem masła ugotuj budyń i pozostaw go do ostudzenia (oczywiście mleko należy zagotować, a pozostałe składniki połączyć i wlać na gotujące się mleko). Masło utrzyj np. w makutrze i stopniowo dodawaj przestudzony budyń. Następnie masę podziel na dwie części.
I masa jasna
Do połowy masy dodaj pokrojone w kostkę ananasy lub brzoskwinie z puszki.
II masa ciemna
Do pozostałej masy dodaj: 3 łyżki kakao, rodzynki, posiekane orzechy, posiekaną czekoladę gorzką (ja daję pół na pół gorzką i mleczną), ewentualnie 2 kieliszki spirytusu.
Przełożenie tortu
Biszkopt nasączyć syropem z owoców z puszki. Włóż w obręcz tortownicy i na nim rozsmaruj masę ciemną, później jasną, udekoruj owocami i zalej tężejącą galaretką.