Tort ambasador - „tort urodzinowy”

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 3 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
masło 500 g
cukier 1 szklanka
mleko 1/2 litra
żółtka 8 sztuk
mąka kartoflana 3 łyżki
cukry waniliowe 2 torebki
biszkopt biszkopt pieczemy wg uznania robię z pięciu jajek 1 sztuka
dodatkowo potrzebne będą produkty które dodamy do mas nie wymieniam tutaj podane są w przygotowaniu ponieważ to moja propozycja a każdy może dodać bakalie i owoce które lubi najbardziej wg uznania
galaretka najlepiej czerwona 1 sztuka

Na początku przygotuj i upiecz biszkopt. Zostaw do ostudzenia.

Następnie ze wszystkich składników za wyjątkiem masła ugotuj budyń i pozostaw go do ostudzenia (oczywiście mleko należy zagotować, a pozostałe składniki połączyć i wlać na gotujące się mleko). Masło utrzyj np. w makutrze i stopniowo dodawaj przestudzony budyń. Następnie masę podziel na dwie części.

I masa jasna

Do połowy masy dodaj pokrojone w kostkę ananasy lub brzoskwinie z puszki.

II masa ciemna

Do pozostałej masy dodaj: 3 łyżki kakao, rodzynki, posiekane orzechy, posiekaną czekoladę gorzką (ja daję pół na pół gorzką i mleczną), ewentualnie 2 kieliszki spirytusu.

Przełożenie tortu

Biszkopt nasączyć syropem z owoców z puszki. Włóż w obręcz tortownicy i na nim rozsmaruj masę ciemną, później jasną, udekoruj owocami i zalej tężejącą galaretką.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.